Трябва да се увеличи минималната работна заплата, но трябва да има

...
Трябва да се увеличи минималната работна заплата, но трябва да има
Коментари Харесай

Прогноза: Изпращаме по-добра икономическа година отколкото ще е 2023 г.

Трябва да се усили минималната работна заплата, но трябва да има и методика, по която автоматизирано да се дефинира всяка година, без да се водят разногласия какъв брой да е безспорната сума. Методиката за нарастване на минималната работна заплата може да включва или да бъде 50% от междинната работна заплата, или да бъде 60% от медианната. Припомняме, че опит да се вкара такава методика беше изработен, но предложението на БСП бе отхвърлено на второ четене в пленарна зала.

Това съобщи пред News.bg икономистът Румен Гълъбинов относно предложенията на синдикатите минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лева и решението на правителството тя да стане 780 лева от 1 януари 2023 година

По думите му би могло рационално да се направи по този начин, че разликата сред 710 и 850 лв., което прави 140 лв., да бъде разграничена на две - един път нарастване със 70 лв. и след 6 месеца нарастване до 850 лева Така ще може да се възнамерява по-добре бюджетът за идната година, защото влизаме в новата година с удължителен бюджет.

Румен Гълъбинов съобщи още, че 2022 година е по-добра по стопански и финансови индикатори, в сравнение с ще е 2023 година, тъй като има упования следващата година да се навлезе в криза. За стопанските системи от еврозоната и най-много Германия, се приказва, че към този момент навлизат в такава рецесионна среда, само че би могло да бъде допустимо и България да влезе в лека, плитка криза, която да е краткотрайна, от 6-12 месеца, обясни икономистът. Прогнозите, които се дават за икономическия напредък за идната година са по-ниски, в сравнение с в този момент отчитаното като Брутният вътрешен продукт.

" Със сигурност идната година ще е предизвикателство, защото политиката на високите лихви в Съединени американски щати, а и в Еврозоната може да докара до това да се понижи инфлацията и да се забави нейният растеж, само че да се понижи и растежът на стопанските системи ", разяснява Гълъбинов.

Той добави, че инфлацията зависи от триумфа на паричната политика, която се провежда от огромните централни банки. Тяхната политика във връзка с лихвите ще би трябвало да се следи деликатно, само че дали ще продължат с такова нарастване, с каквото започнаха, или по-скоро ще се понижи темпът на повишаване на лихвите, ще пристигна един миг в средата на идната година, когато ще се премисли политиката по ограничаване на лихвите, като ня даже може да бъде прекратена, тъй че да не пострада икономическият напредък световно в Европа и в България, сподели още Румен Гълъбинов.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР